Guadalupe Maravilla, Disease Thrower #13

2024 05 15 13 02 51

Guadalupe Maravilla, Disease Thrower #13, 2021..

Foto: Therese Manus / Henie Onstad Kunstsenter

Guadalupe Maravilla, Disease Thrower #13 (2021)

Guadalupe Maravilla (f. 1976, El Salvador) er en billedkunstner som bor og arbeider i Brooklyn, New York. I 2021 mottok han Lise Wilhelmsen Art Award. Skulpturen ble kjøpt inn av Henie Onstad med støtte fra Lise Wilhelmsen Fond etter fjorårets utstilling Sound Botánica som var Maravillas første soloutstilling i Europa, som andre mottaker av Lise Wilhelmsen Art Award.

Som åtteåring immigrerte Guadalupe Maravilla til USA, som enslig, papirløs flyktning, da han flyktet fra borgerkrigen i El Salvador. Mange år senere, i en alder av 35 år, ble han syk med kreft. Disease Thrower #13 (2021) er en av skulpturene i en serie med frittstående skulpturer som er laget av gjenstander og materialer Maravilla samlet mens han som voksen oppsøkte sin egen migrasjonsrute.

Skulpturen kombinerer rustfrie stålrør med organiske former laget av aluminiumsmaterialer som kunstneren og hans assistenter samlet og støpte om. Overflaten er kornete som koraller eller fjellformasjoner, og skulpturen har en glitrende metallgong i midten.

Skulpturene til Maravilla er delvis inspirert av maya-kulturen. I hjertet av hver skulptur har han plassert en gong – et musikkinstrument som består av en rund metallskive som er hengt opp i en ramme. Maravilla aktiverer skulpturene, eller gongene, i lydbad sammen med en gruppe healere utdannet i en bestemt healingtradisjon. Dette er en meditativ opplevelse som foregår med mange mennesker sammen og der deltakerne “bader” i lydfrekvenser.