Atlanter- havet

Myter, kunst, vitenskap

NNKM 00551

Per Krohg, Malstrømmen, 1929. Nordnorsk Kunstmuseum. Foto: Kim G. Skytte © Per Krohg/BONO 2024

Denne internasjonale gruppeutstillingen utforsker hvordan kunst, myter og vitenskap møtes i det nordlige Atlanterhavet.

Dato Sted
Storsal
Matías Duville, Desert means ocean, (2019)

Matías Duville, Desert means ocean, 2019. Gjengitt med tillatelse fra kunstneren og Barro Gallery. Foto: MOOLA (Museum of Latin American Art)

Desert means ocean B9

Atlanterhavet er en storstilt feiring av det nordlige havet som har formet Norge og gjort landet til en internasjonal aktør, men retter samtidig et undersøkende og kritisk blikk på menneskelige praksiser på og i havet. Utstillingen omfatter om lag 140 verk og gjenstander som spenner fra originale kart fra 1400-tallet til dagsaktuelle samtidsverk. Blant temaer som tas opp i utstillingen er kartlegging og utvinning, romantikken og havet, hverdagsliv og arbeid på sjøen, migrasjon og kolonialisme og havets økologi.

Atlanterhavet. Myter, kunst, vitenskap er del av en serie med tverrfaglige utstillinger der Henie Onstad dykker ned i samfunnsaktuelle problemstillinger på tvers av kultur og natur.

Utstillingen viser velkjente og sentrale verk innlånt fra internasjonale og norske museer, og anerkjente samtidskunstnere er invitert til å skape nye arbeider.

2021 MY5623

Study of Sea: Stormy Sky, by J. M. W. Turner. Britain, 1775-1851. © Victoria and Albert Museum, London

Verkene i utstillingen lånes fra en rekke nasjonale og internasjonale institusjoner og private samlinger, inkludert Victoria & Albert Museum i London, Tate Britain i London, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo, Moderna Museet i Stockholm, Statens Museum for Kunst i København, Nasjonalbiblioteket, Stiftelsen Det Norske Veritas (DNV), Nordnorsk Kunstmuseum og FRAC Bretagne.

Utstillingen følges av en rikt illustrert katalog med nyskrevne tekster. Redaktører for katalogen er Susanne Østby Sæther, Stefanie Hessler og Knut Ljøgodt.

  • Atlanterhavet – Myter, kunst, vitenskap

Vi ønsker å takke følgende for støtten til denne utstillingen: Nadia og Jacob Stolt-Nielsen Veldedige Stiftelse, Formue, Bergesenstiftelsen, Blystad Group, Leif Høegh Stiftelse, Viking og Clarksons. Katalogen er støttet av Stiftelsen Fritt Ord og sideprogrammet er støttet av Den norske UNESCO-kommisjonen og Fondet for dansk-norsk Samarbeid.

Utstillingen er godkjent som en aktivitet under FNs havforskningstiår (United Nations Decade of Ocean Science for Sustainable Development).

UN Decade 2

Dagens utstillinger