Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på husets aktiviteter! Få med deg nyheter om utstillinger, konserter, kunstnermøter, barneaktiviteter og tilbud fra butikken.

Legger du inn e-postadressen, vil du motta nyhetsbrev fra oss.

Atlanter- havet

Myter, kunst, vitenskap

Sondra Perry, Resident Evil, 2016. Installasjonsfoto: Jason Mandella

Sondra Perry, Wet and Wavy Looks (2016).

Courtesy Bridget Donahue, New York. Installasjonsfoto: Jason Mandella.

Denne internasjonale gruppeutstilling undersøker forholdet mellom historie, myter, forskning og forståelse av det nordlige Atlanterhavet.

Dato Sted
Storsal
Matías Duville, Desert means ocean, (2019)

Matías Duville, Desert means ocean, 2019.

Desert means ocean B9

Atlanterhavet er en storstilt feiring av det nordlige havet som har formet Norge og gjort landet til en internasjonal aktør, men retter samtidig et undersøkende og kritisk blikk på menneskelige praksiser på og i havet. Utstillingen omfatter om lag 140 verk og gjenstander som spenner fra originale kart fra 1500-tallet til dagsaktuelle samtidsverk. Gjennom å undersøke temaer som kartlegging og utvinning, arbeid og fritid på havet, økologi, og kjønnsperspektiver formidler utstillingen havets betydning for mennesket på tvers av tid og rom.

Utstillingen er del av en serie med tverrfaglige utstillinger der Henie Onstad dykker ned i samfunnsaktuelle problemstillinger på tvers av kultur og natur.

Utstillingen viser velkjente og sentrale verk innlånt fra internasjonale og norske museer, og anerkjente samtidskunstnere er invitert til å skape nye arbeider. Blant kunstnerne som vises er Gösta Adrian-Nilsson, Betzy Akersloot-Berg, Peder Balke, Anna-Eva Bergman, Anna Boberg, John Constable, Matías Duville, Arne Ekeland, Nicolaus Germanus, Iver Jåks, Theodor Kittelsen, Christian Krohg, Armin Linke, Olaus Magnus, Eline Mugaas, Edvard Munch, Joar Nango, Abraham Ortelius, Trevor Paglen, Jean Painlevé, Sondra Perry, Fin Serck-Hanssen, J.M.W. Turner, Susanne Winterling og David Zink Yi.


Verkene i utstillingen lånes fra en rekke nasjonale og internasjonale institusjoner og private samlinger, inkludert Victoria & Albert Museum i London, Tate Britain i London, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo, Moderna Museet i Stockholm, Statens Museum for Kunst i København, Nasjonalbiblioteket, Stiftelsen Det Norske Veritas (DNV), Nordnorsk Kunstmuseum og Frac Bretagne.

Utstillingen følges av en rikt illustrert katalog med nyskrevne tekster. Redaktører for katalogen er Susanne Østby Sæther, Stefanie Hessler og Knut Ljøgodt.

Utstillingen og katalogen er støttet av Stiftelsen Fritt Ord.

Utstillingen er godkjent som en del av FN og Unescos havforskningstiår (UN Ocean Decade).

UN Decade 2
  • Atlanterhavet – Myter, kunst, vitenskap
Theodor Kittelsen, Draugen – the Ghoul of the Sea

Theodor Kittelsen, Draugen, trolig 1880-årene. Foto: Nordnorsk Kunstmuseum

Dagens utstillinger