Bára Sigfúsdóttir & Eivind Lønning: hryggr

Prøvevisning

Dans
Hryggr prosjektfoto c Aëla Labbé

Foto: Aëla Labbé

hryggr skal bli en ny forestilling av koreograf og danser Bára Sigfúsdóttir med musikk komponert og fremført av komponist og musiker Eivind Lønning. Forestillingen er inspirert av den poetiske og metaforiske relasjonen mellom Atlanterhavet og menneskekroppen.

Dato Inngang med museumsbillett
C Bara Sigfusdottir Composer Eivind Lønning working on sound

Foto: Bara Sigfusdottir

Idéen til hryggr kom etter en invitasjon til å lage noe nytt til utstillingen Atlanterhavet på Henie Onstad Kunstsenter. Forestillingen urfremføres på Henie Onstad i 2025, men i åpningshelgen av Atlanterhavet den 28. april vil museets besøkende oppleve en prøvevisning under den kreative prosessen.

Bára om hryggr:

Havets dybde, kraft og mystikk kan føles fascinerende, poetisk og skremmende. Havet representerer kunnskap, og også det store ukjente. Det er mektig, men samtidig sårbart. For meg har disse naturlige kontrastene en poetisk likhet med det å være et menneske.

I «hryggr» ønsker jeg å utforske relasjonen mellom mennesker og hav i en metaforisk sammenheng. Kroppen forvandles sakte gjennom bevegelse og blir et visuelt landskap med ulike bilder, rytmer og energier i forvandling. Den skaper et vindu inn til havets mystiske verden, et sted mellom virkelighet og fantasi.


Inspirasjon til tittelen er hentet fra Atlanterhavsryggen, som ser ut som en gigantisk ryggrad som går fra nord til sør omtrent midt i Atlanterhavet. Tittelen viser til norrønt og har to ulike betydninger; som substantiv oversettes det til «ryggrad» og som adjektiv til «å være trist».

Global oppvarming og klimaendringer påvirker havet som alt annet på planeten vår. Temperaturstigning, havnivåstigning og forsuring har allerede hatt stor innvirkning på mennesker over hele verden. Forestillingen hryggr inviterer publikum til å reflektere og stille spørsmål over sitt eget forhold til havet.

Bara portrait c Jolien Naeyaert

Foto: Jolien Naeyaert

Eivind portrait c Bára Sigfúsdóttir

Foto: Bára Sigfúsdóttir

Bára Sigfúsdóttir (f. 1984, Reykjavík) er en danser og koreograf basert i Oslo. Báras kunstneriske arbeid utforsker temaer knyttet til mennesket i sammenheng med natur og samfunn. Med utgangspunkt i viktige emner, utforsker hun måter å zoome inn på dem gjennom den bevegelige kroppen på en poetisk, menneskelig måte. Bára arbeider med improvisasjonsprosesser som utgangspunkt for utvikling av musikalske og koreografiske materialer med mange lag.

Báras forestillinger har blitt presentert på nasjonale og internasjonale arenaer og festivaler, inkludert Reykjavik Arts festival, Venezia Biennale, Ice-Hot Nordic Dance Platform, Tanzmesse, Performatik festival, Theaterfestival, Moving Futures festival, Theatre Aan Zee og Julidans blant andre. Stykket hennes The Lover mottok 6 nominasjoner til Icelandic Performing arts Awards i 2019, der Bára ble tildelt 'Årets koreograf' og 'Årets danser' på Island.

Eivind Lønning er en sentral musiker og komponist innenfor norsk jazz, impro og samtidsmusikk. Han er godt kjent internasjonalt for sitt helt særegne uttrykk på sitt hovedinstrument trompet. Han turnerer og komponerer musikk som soloartist, og med band som Streifenjunko og Christian Wallumrød Ensemble. Lønnings siste samarbeid som soloartist med Jim O’Rourke, stykket most, but potentially all, slippes på plateselskapet Smalltown Supersound i 2024.

Prosjektet er støttet av:

  • Henie Onstad Kunstsenter
  • Kulturdirektoratet Norsk-islandsk kultur­samarbeid
  • FFUK
  • Praxis Oslo
  • Reykjavik Dance Atelier