Marie Kølbæk Iversen: Donnimaar

Performance

Åpningshelgen inviterer kunstsenteret til en performance ved den danske kunstneren Marie Kølbæk Iversen, som deltar i utstillingen Atlanterhavet. Myter, kunst, vitenskap.

Dato

I Donnimaar fremfører Kølbæk Iversen til dels glemte, oversette og fortrengte folkesanger om havfolk fra sin østatlantiske hjemregion i Vestjylland. Som del av performancen vil Kølbæk Iversen bruke skulpturene i videoinstallasjonen Rovhistorier i utstillingen som slaginstrumenter.

I forkant av performancen vil Marie Kølbæk Iversen signere den nye boken Marie Kølbæk Iversen: Histories of Predation i Vestibylen fra kl. 14:30. Den nylig lanserte boken er publisert av Mousse og Podere Trafonti.

Performancen er gratis med museumsbillett, for alle under 18 år og for medlemmer av Klubben.

Image006

Foto: Christian Brems

Som kontekstuell ramme rundt Rovhistorier – og som en del av kunstnerens musikkprosjekt Donnimaar – aktiverer Marie Kølbæk Iversen gamle folkesanger om havfolk fra sin østatlantiske hjemregion i Vestjylland, herunder sangen O Tilli. ‘O Tilli’ betyr ‘på gulvet' på vestjysk, og sangen handler om en havfrue, som er blitt tatt til fange av den danske dronningen og nå spreller på gulvet som en fisk.

Kølbæk Iversens Donnimaar-prosjekt er basert på 1800-tallets folkeminnesamler Evald Tang Kristensens sangsamling. Blant dem er sanger innsamlet fra Kølbæk Iversens tipp-tipp-tippoldemor Johanne Tygesdatter, som var en av Tang Kristensens sentrale informanter.

Donnimaar vil inngå i utstillingen i form av to konserter der Kølbæk Iversen fremfører et utvalg av vestjyske havfolksanger som hun selv har tonesatt. Fremføringer vil finne sted i åpningshelgen og i en av utstillings siste helger.

Sideprogrammet til Atlanterhavet. Myter, kunst, vitenskap er støttet av Den norske UNESCO-kommisjonen og Fondet for dansk-norsk Samarbeid.

Overgaden fernisering foto christian brems 36

Foto: Christian Brems