Reisen til Amerika
Foto: Tore H. Røyneland / Henie Onstad arkiv
Utstillingen Reisen til Amerika åpnet Sankthansaften og sto frem til 16. september 1984.
Perspektivet til utstillingen var bredt; den norske utvandringen fra Cleng Peersons reise i 1825 og frem til samtiden med blant annet norske studenter ved amerikanske universiteter.
Mellom 1825 og 1930 reiste omtrent 800 000 nordmenn for å følge den amerikanske drømmen. I utstillingen møtte man skjebnene til de utvandrende norsk-amerikanerne og hvilke impulser de sendte hjem til Norge. Salene inneholdt både scenografi og store fotografier - ekte bilder fra de reisende tatt blant annet av den norske fotografen Andreas «Andrew» Larsen Dahl i 1870-årene, men også rekonstruerte situasjoner. Kjernen i utstillingen var det utvandrende søskenparet Ole og Sigrid, som reiste fra karrige kår ved gården Rønningen i Norge en maidag i 1892. Gjennom skiftende scenografi ble man kjent med deres historie fra de første drømmene om Amerika til deres alderdom og etterkommernes liv i «dagens» USA.
Utenfor kunstsenteret ble det reist en 16 meter høy kopi av frihetsgudinnen, det første synet som møtte utvandrerne da de kom frem til USA. Nede ved brygga kunne man ta amerikabåten Christiane over til Ellis Island - eller Veritasbryggen. Derfra reiste man med prærievogn tilbake til kunstsenteret.
Det var også tilknyttet en skiftende utstilling av unge, norske kunstnere som hadde arbeidet, eller som da fremdeles arbeidet, i USA. Blant disse var Ståle Vold, Kaare Rafoss, Kjell Erik Killi Olsen, Bård Breivik, Jan Groth og tredje generasjons norsk-amerikaner Geoffrey Hendricks.
«Det bor 3,6 millioner mennesker av norsk avstamning i Amerika, pluss noen som blånekter».
Utstillingen var utrolig populær og hadde omlag 1000 besøkende om dagen.
Tekst: Martine Hoff Jensen