Marc Chagall
Verden i opprør
Marc Chagall, Rundt henne, 1945, Centre Pompidou, Paris, Musée national d’art moderne / Centre de création industrielle, gave fra kunstneren, 1953, foto: CNAC-MNAM / Philippe Migeat, © BONO / Chagall ®
Marc Chagall (1887-1985) er en av de mest berømte kunstnerne i den europeiske modernismen. Utstillingen Verden i opprør kaster lys over en høyst relevant og lite kjent side av Chagalls virksomhet: hans verk fra 1930- og 1940-tallet, der kunstnerens fargerike palett blir mørkere.
Dette kunstneriske universet er så fullt av skjønnhet, vitalitet og oppdrift at jeg [...] går derifra og kjenner meg beriket og løftet!
Arbeidene til den jødiske maleren, grafikeren, scenografen og kunsthåndverkeren beskrives ofte som poetiske, drømmende og fantastiske. Til tross for alle de fantasirike elementene i bildene, er Chagalls kunst alltid tett knyttet til det han opplevde gjennom livet. Dette er spesielt merkbart i arbeidene fra 1930- og 1940-årene, som denne utstillingen viser.
Livet og arbeidet til Chagall ble dypt påvirket av nasjonalsosialismens kunstpolitikk og Holocaust. På begynnelsen av 1930-tallet undersøkte arbeidet hans den stadig mer aggressive antisemittismen i Europa, og i 1941 emigrerte han fra Frankrike til USA. I løpet av disse årene berører kunstverkene hans sentrale og aktuelle temaer som identitet, hjemland og eksil.
Med over 50 malerier og arbeider på papir, gir denne utstillingen oss innblikk i kunstnerens søken etter et billedspråk i møte med utvisning og forfølgelse. Den presenterer viktige verk fra 1930-tallet, en tid der Chagall fokuserte mer og mer på den jødiske verden og orienterte seg mot allegoriske og bibelske temaer. Utstillingen tar også for seg savnet og nostalgien han kjente for sin hjemby Vitebsk, som ligger i dagens Belarus.
Utstillingen gir også publikum en helt spesiell mulighet til å oppleve Chagall som kostymedesigner, gjennom åtte av kostymene han designet for balletten "Aleko" (1942) mens han var i eksil i USA.
Med denne utstillingen ønsker vi å gi publikum et nytt og svært relevant syn på arbeidet til en av de viktigste kunstnerne i det tjuende århundre. Arbeidene i utstillingen er et vitnesbyrd om en verden i opprør.
Utstillingen er et samarbeid med Schirn Kunsthalle, Frankfurt, verkene lånes fra sentrale institusjoner som Centre Pompidou i Paris, Moderna Museet i Stockholm, Musée National Marc Chagall i Nice, Sprengel Museum Hannover og Tate Modern i London, i tillegg til Estate Ida Chagall / Michel Brodsky. Utstillingen følges av en katalog med nyskrevne tekster som utgis på Hirmer forlag.
Henie Onstad ønsker å rette en stor takk til HL-senteret (Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter) og Den franske ambassade for viktige bidrag til utstillingen.
- Marc Chagall – Verden i opprør
-
Marc Chagall
-
Caroline Ugelstad og Dr. Ilka Voermann
-
Utstillingsprodusent: Silje Hammer
Intern konservator: Hilde Berteig Rustan
Ekstern konservator: Benedicte Nilssen
Museumsteknisk leder: Hans Christian Skui Lindvig
Museumsteknisk team: Dorthe Håker, Sjur Kleiven, Live Haug Hilton, Martin Bech-Ravn, Martine Eid Frisch, Tiago Bom Da Silva og Noah Bournane Bakke.
Byggteknisk rådgiver: Morten Edvardsen
Publikasjonsansvarlig: Karen Monica Reini
Utstillingsdesign: Andrea Pinochet.
Design: Håkon Stensholt, ANTI
Kommunikasjonsansvarlig: Therese Manus
Kommunikasjonsrådgiver: Liv Holte Steine
Digital markedsføring: Daniel Weiseth Kjellesvik