Hvert øyeblikk teller

Følelser av aids

DSC7330

Bart Julius Peters, When Will I Hear Your Sweet Voice? II, 2022..

Foto: Øystein Thorvaldsen / Henie Onstad Kunstsenter. Gjengitt med tillatelse fra kunstneren. Støttet av Mondriaan Fund

Hvert øyeblikk teller – Følelser av aids presenterer 60 internasjonale kunstnere og mer enn 200 verk. Utstillingen gjenopptar diskusjonen rundt den komplekse representasjonen av hiv og aids.

Dato Sted
Storsal

Utstillingstittelen er hentet fra Rotimi Fani-Kayodes (1955–1989) serie med fargefoto og presenterer verk fra 1982 og frem til i dag. Flere nye produksjoner er inkludert i utstillingen. I tillegg til å sette søkelys på skeiv kultur, presenterer Hvert øyeblikk teller – Følelser av aids viktige kunstverk som er skapt i tider med intense sosiale og politiske kriser.

Utstillingen viser et omfattende spenn av «følelsesmessige kvaliteter» og presenterer en sammenblanding av estetisk forskning, politisk aktivisme, personlige erfaringer og teoretisk analyse. De utstilte verkene manifesterer hvordan kunstnere har respondert på aids-pandemien og blir presentert med temaer som inkluderer kjærlighet og død, håp og resignasjon i tillegg til intimitet og kropp. Utstillingen tar også for seg raseri og begjær, omsorg og bedring, spiritualitet og beskyttelse, sorg og hukommelse, sårbarhet og kraft, sex, politikk og aktivisme.

Hvert øyeblikk teller – Følelser av aids favner kunstnernes kraftige uttrykk for at det er noe som haster og at handling er viktig. Kunstverkene er skapt både som respons på aids-tragedien, men kanskje mer enn noe annet, som uttrykk for livets poesi og dets mange følelser. Mens vi håndterer en annen pandemi i dag, gir mange av temaene kunstverkene nye lag av mening.

Året 2022 er relevant som bakteppe for utstillingen. Det markerer at det er 50 år siden sex mellom menn ble avkriminalisert, da straffelovens paragraf 213 ble opphevet. Dette har ført til at flere norske kunstinstitusjoner markerer Skeivt kulturår.

I Norge gjaldt loven kun seksuell omgang mellom menn. Likevel hadde opphevelsen av forbudet for 50 år siden større kulturelle, sosiale og politiske konsekvenser. Lovendringen kom i forkant av aids-pandemien på 1980-tallet. Og selv om opphevelsen av loven betød en anerkjennelse av en større andel av befolkningen, bidro pandemihåndteringen den gang til å stigmatisere «risiko-grupper» med oppfordringer til mer omfattende prevensjonsprogrammer på 1990-tallet.

 • Keith Harring Chocolate Buddha 3 1993
  ↑ Keith Haring, Chocolate Buddha 3, 1989.

  Erling Løken Andersen

 • General Idea One Month of AZT
  ↑ General Idea ,One Month of AZT Ed. 2/2, 1991.

  Ringier Collection, Switzerland

 • Hvert øyeblikk teller – Følelser av aids
 • Rotimi Fani Kayode Every Moment Counts II fra serien Ecstatic Antibodies 1989
  ↑ Rotimi Fani-Kayode, Every Moment Counts II, from the series Ecstatic Antibodies, 1989.

  © Rotimi Fani-Kayode. Courtesy Autograph, London

 • Liliana Maresca Sin titulo Imagen pública Altas esferas Fotografía por Marcos López 1993 Fotoperformance gelatina de plata al selenio sobre papel fibra Ilford 22 x 335 cm edición 10 AP 6 alta
  ↑ Liliana Maresca, Imagen pública - Altas esferas, 1993.

  Gjengis med tillatelse fra Rolf Art Gallery, Buenos Aires, Argentina / Foto: Marcos López

Utstillingen presenteres med en publikasjon på norsk med tekster av Petter Dotterud Anthun, Arne Backer Grønningsæter, Hans Erik Heier, Hiv Norge, Per Miljeteig, Ketil Slagstad og Carla Tsampiras.

En større katalog på engelsk redigert av Ana María Bresciani, Karen Monica Reini og Tommaso Speretta blir utgitt i mai 2022. Forord ved Tone Hansen. Design ved ANTI. Støttet av Fritt Ord.

 • Chrysanne Stathacos Condom Mandala
  ↑ Chrysanne Stathacos, Condom Mandala I, 1991.

  © Chrysanne Stathacos. The Breeder Gallery, Athens

 • Side Effect No 2 ELM 193 001
  ↑ Elmgreen & Dragset, Side Effect, No. 2 (Truvada, Isentress), 2015.

  Elmgreen and Dragset Studio / Photo: Alessandro Zambianchi

I samarbeid med:

 • Goete Institut
 • Hiv Norge R

Art channel