Carsten Höller
Henie Onstad Sanatorium

Installasjonsfoto: Attilio Maranzano.
I sommerens store utstillingsbegivenhet på Henie Onstad Kunstsenter, endres navnet fra Kunstsenter til Sanatorium, og arkitekturen forandres med karakteristiske installasjoner.
For å underbygge Carsten Höllers grunnleggende idé bak utstillingen, endrer Henie Onstad Kunstsenter navn til Henie Onstad Sanatorium i utstillingsperioden. I tillegg til den midlertidige navneendringen, omarbeides også arkitekturen gjennom en rekke eksperimentelle installasjoner som vil gi publikum helt spesielle opplevelser.
En sklie snirkler seg fra utsiden og inn i bygningen, og særegne skulpturer inviterer til å flyte, bevege seg i stummende mørke og fly. Utstillingen inkluderer også to senger utstyrt med robotteknologi, som gir publikum en helt unik overnattingsmulighet inne i utstillingen.
Opplev sanatoriet på nytt
På slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet fantes det flere sanatorier i Høvikoddens nærområde. Konstruert for å kurere ulike sykdommer, ble sanatoriene ofte plassert i vakre landskap, tett på skog og sjø og der luften var frisk. Mens noen sanatorier var laget for å kurere tuberkulose, var andre, tidligere sanatorier laget for å gi rekreasjon og avslapning, kanskje mer i tråd med hva vi dag forbinder med et besøk på spa.
I tråd med denne tankegangen og basert på Henie Onstads helt spesielle beliggenhet, fikk Höller ideen til utstillingens tittel og konsept da han første gang besøkte Høvikodden.
Carsten Höller inspireres av forskning og eksperimenter fra vitenskapshistorien og bruker disse teknikkene til å skape verktøy, arkitektur og installasjoner med tanke på å gi publikum helt spesielle fysiske og psykologiske erfaringer.
Höllers kunst kan betraktes som forslag til radikalt annerledes måter å leve og være i verden på, noe som kommer til uttrykk i hans karakteristiske arkitektoniske inngrep, roterende senger, blinkende lysvegger, eller hans kjente sklieinstallasjoner.
- Carsten Höller ─ Henie Onstad Sanatorium
-
Carsten Höller
-
Caroline Ugelstad
-
Carsten Höller bruker sin utdanning og bakgrunn som forsker i sitt arbeid som kunstner, og konsentrerer seg spesielt om menneskelige relasjoner.
Han er født i Brussel i 1961, og bor og jobber nå i Stockholm, Sverige og Biriwa, Ghana.
Hans store installasjoner inkluderer Test Site, en serie gigantiske sklier for Tate Modern’s Turbine Hall (2006), Amusement Park - en installasjon av karuseller i fullstørrelse som beveger seg i svært lav fart på MASS MoCA, North Adams, USA (2006), Flying Machine (1996), et verk som fester publikum fast i en sele, og lar dem fly i luften, Upside Down Goggles, et eksperiment med briller som forvrenger synsinntrykkene, og den berømte The Double Club (2008-2009) i London, som åpnet i november 2008 og stengt i juli 2009. Dette verket var en bar, restaurant og nattklubb som ble etablert for å skape en dialog mellom kongolesisk og vestlig kultur.
Höllers Revolving Hotel Room (2008), var en roterende kunstinstallasjon som fungerte som et fullt operativt hotellrom om natten. Denne ble vist som en del av theanyspacewhatever-utstillingen på Guggenheim Museum i 2009.
I sin utstilling Decision på Hayward Gallery i 2015 omgjorde han hele bygningen og skapte en eksperimentell tur med to innganger og fire utganger, hvorav to av utgangene var sklier.
Hans kunstverk har blitt vist internasjonalt de to siste tiårene, inkludert soloutstillinger på Fondazione Prada, Milano (2000), ICA Boston (2003), Musée d'Art Contemporain, Marseille (2004), Kunsthaus Bregenz, Østerrike (2008) Museet Boijmans Van Beuningen, Rotterdam (2010), Hamburger Bahnhof, Museum für Gegenwart, Berlin (2011), New Museum, New York (2011), Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (TBA21) i Wien (2014), og sist utstillingen Doubt på Pirelli HangarBicocca, Milano (2016).
Installasjonsbilder
-
Installasjonsfoto: Attilio Maranzano.
-
↑ Flying Machines Installasjonsfoto: Attilio Maranzano.
-
Installasjonsfoto: Attilio Maranzano.
-
Installasjonsfoto: Attilio Maranzano.
-
Installasjonsfoto: Attilio Maranzano.
-
Installasjonsfoto: Attilio Maranzano.
-
Installasjonsfoto: Attilio Maranzano.
-
↑ Two Roaming Beds Installasjonsfoto: Attilio Maranzano.
-
Installasjonsfoto: Attilio Maranzano.
-
Installasjonsfoto: Attilio Maranzano.
-
Installasjonsfoto: Attilio Maranzano.
-
Installasjonsfoto: Attilio Maranzano.