Fra moteuken i Paris til Henie Onstad

Cate, Caroline og Mary Jane på Moteuken

Moteuken i Paris 2023. Den australske skuespilleren Cate Blanchett var tilstede under showet til motehuset Alexander McQueen. Det var også kuratorene for utstillingen Magdalena Abakanowicz: Floker av tråd og tau, Caroline Ugelstad og Mary Jane Jacob. Foto: Henie Onstad Kunstsenter

Fra moteuken i Paris til Henie Onstad

Det britiske motehuset Alexander McQueen, som blant annet er kjent for å ha designet brudekjolen til Kate Middleton, har latt seg inspirere av Magdalena Abakanowicz-utstillingen som snart åpner på Henie Onstad.

Alexander McQueen Spring Summer 2024 Show | Anatomy II

Alexander McQueen Spring Summer 2024 Show | Anatomy II – inspirert av kunstneren Magdalena Abakanowicz

På catwalken under moteuken i Paris var McQueen-modellene omringet av abakaner – store, ekspressive, vevde skulpturer – laget av den banebrytende polske kunstneren Magdalena Abakanowicz på 1960- og 70-tallet.

Se utstillingen først – meld deg inn i Henie Onstad-klubben


Det hang store abakaner fra taket i salen – og antrekkene var inspirert av verkene til den innovative og betydningsfulle kunstneren som nå skal vises i Norge.

– Det at Sarah Burton, som har vært kreativ leder og sjefsdesigner for motehuset McQueen i en årrekke, henter inspirasjon fra Abakanowicz i sin siste visning, er et skikkelig statement og veldig spennende, sier Caroline Ugelstad.

Hun er direktør for samling og utstilling ved Henie Onstad, og kurator for den kommende utstillingen. Ugelstad var selv til stede under moteuken i Paris for å se dette unike showet. Det var også store kjendiser, som den australske skuespilleren Cate Blanchett.

Kolleksjonen som ble vist i Paris er, i følge Burton, inspirert av «kvinnelig anatomi, dronning Elizabeth I, den blodrøde rosen og Magdalena Abakanowicz, en grenseoverskridende og kraftig kreativ kunstner som nektet å gå på akkord med visjonen sin.»

Foto: Nobert Piwowarczyk

Flere abakaner var i kulissene under Alexander McQueen-showet under moteuken i Paris siste lørdagen i september. Abakanen i midten av bildet er Situation Variable II. Foto: Nobert Piwowarczyk

Det at Sarah Burton henter inspirasjon fra Abakanowicz i sin siste visning er et skikkelig statement.
— Caroline Ugelstad

Inspirert av utstillingen som er på turné
27. oktober åpner utstillingen Magdalena Abakanowicz: Floker av tråd og tau på Henie Onstad, hvor over 20 forskjellige abakaner stilles ut og danner en skog av organiske skulpturer som publikum kan bevege seg rundt i.

Utstillingen er del av en turné, som åpnet på Tate Modern i London i fjor høst, og som har fått strålende kritikker i britiske nasjonale medier som The Guardian, The Times og Time Out.

Et høydepunkt under catwalken i Paris var Situation Variable II – et over fire meter høyt verk, som ikke har blitt vist på 50 år – før utstillingen på Tate. Nå har verket kommet til Høvikodden.

Installasjonsfoto av abakaner på Tate Modern

Abakanene blir å se på Høvikodden de kommende månedene. Installasjonsfoto fra utstillingen Every Tangle of Thread and Rope, 2022-2023. Tate Modern. Foto: © Tate

Abakanowicz grep fiber som det grunnleggende elementet i den organiske verden.
— Mary Jane Jacob

Europas ledende tekstilkunstner
Mary Jane Jacob er kunstnerisk direktør for Abakanowicz Arts and Culture Charitable Foundation og en av kuratorene for utstillingen som åpner på Henie Onstad.

Hun har fungert som kunstnerisk rådgiver for McQueens installasjon og forklarer hvor banebrytende disse verkene er.

– Det er vanskelig i dag å forestille oss hvor grenseoverskridende abakanene var på 60- og 70-tallet. De liknet ikke på noe annet. Verkene var referanser til menneskelig anatomi, men likevel ruvende, oppblåste, grublende, knudrete – og fantastisk vakre, sier hun.

Utstillingen, som nå er på turné, har allerede høstet strålende kritikker i London og Lausanne. Les anmeldelsene til The Guardian, Time Out Magazine og The Telegraph.

Snart kan du se dem på nært hold
Jacobs er begeistret for at de ekstraordinære og fasjonable verkene til Europas ledende tekstilkunstner er på turné og får mye oppmerksomhet, også i moteverden. Moteinteresserte, moteskapere, modeller og fotografer var til stede i Paris siste lørdagen i september og så abakanene på nært hold.

Fra 27. oktober er det din tur til å se dem på Henie Onstad Kunstsenter!

Kjøp billetter til utstillingen her.