Sigbjørn Skåden om Áillohaš

Skjermbilde 2021 05 03 kl 10 25 04

Sigbjørn Skåden om Áillohaš

I anledning den retrospektive utstillingen Nils-Aslak Valkeapää / Áillohaš har Henie Onstad bedt den samiske forfatteren Sigbjørn Skåden om å lese Áillohaš sin litteratur på nytt for å tenke nye perspektiver inn i lesningen og forståelsen av Áillohaš som forfatter og kunstner. I dette foredraget snakker Skåden om fugler, urfolksfuturisme og betydningen av å tro på hva teksten forteller.

Sigbjørn Skåden (f. 1976) er en samisk forfatter fra Skånland i Sør-Troms. Han har både samisk og norsk som skrivespråk og debuterte i 2004 med det episke langdiktet Skuovvadeddjiid gonagas (Skomakerenes konge). Verket ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Siden debuten har han gitt ut ytterligere en diktsamling, en barnebok og tre romaner, i tillegg til å være tekstforfatter for et mangfold av tverrkunstneriske og performative prosjekter.

Til publikasjonen som følger utstillingen Nils-Aslak Valkeapää / Áillohaš, bidro Skåden med essayet Dearbastihka salas / In the Pendulum’s Embrace, en tekst som av mange har blitt trukket frem som en av katalogens høydepunkt.