Eksponert – Ingrid Eggen

Eksponert – Ingrid Eggen

Ingrid Eggens (f. 1979) fotografiske praksis undersøker fordreininger i den menneskelige kroppen og i hverdagslige objekter.

Gjennom arbeider sine forsøker Eggen å konstruere et nytt fysisk språk. Bildene hennes utforsker hvordan vi kommuniserer symbolsk gjennom handlinger, gester og positurer, også uten at vi er det bevisst. Restricted Flora er en serie med blomstermotiver der Eggen utfordrer blomstenes status som estetisk objekt. Ved å fordreie blomstenes «naturlige» form utforsker hun deres symbolske verdi og deres evne til å kommunisere uten ord. I Restricted Flora #2 (2014) henger tulipanene kraftløse nedover vasen og antar menneskelige trekk. I kunsthistorien er stillebenmotivet blant annet forbundet med en påminnelse om jordiske tings forgjengelighet. Hos Eggen blir motivet også en påminnelse om organiske formers tøyelighet

I senere arbeider har Eggen undersøkt kroppens ufrivillige, hverdagslige handlinger. I flere prosjekter har hun fotografert unge menn og kvinner mens de vrir og bøyer seg utover sin normale form. Modellene inntar kompliserte positurer som setter kroppsdeler opp mot hverandre i uvante posisjoner. De fordreide figurene avdekker en mer dyrisk kropp, som viser en forbindelse til surrealismens søken etter å overskride grensen for rasjonell modernitet.

Ingrid Eggen er utdannet fra Kunsthøgskolen i Oslo, Institutt for Farge; Konstfack, Stockholm og Akademin Valand, Gøteborg. Eggen jobber i hovedsak med analogt fargefotografi, men arbeider også med video og skulptur. I 2020 deltok hun i utstillingen New Visions – The Henie Onstad Triennial for Photography and New Media på Henie Onstad Kunstsenter.

I tillegg til å møte Eggen her på Art Channel, kan du se fotografiet hennes Restricted Flora #2 i utstillingen Eksponert som er åpen til og med 12. desember 2021.

MS966
↑ Ingrid Eggen, Restricted Flora #2, 2014.

Møllersamlingen.