Eksponert – Mikkel McAlinden

Eksponert – Mikkel McAlinden

McAlinden (f. 1963) skaper i hovedsak digitale fotomontasjer hvor han iscenesetter situasjoner og «syr» bildene sammen til et sømløse collager som tilsynelatende ser ut som vanlige fotografier.

Mikkel McAlinden arbeider på en måte som gjør at han kan unngå de fleste regler som begrenser fotografiet.

I tillegg til å oppleve McAlinden her på Art Channel kan du oppleve bildene hans i utstillingen Eksponert som står til og med 12. desember 2021.

McAlinden skaper i hovedsak digitale fotomontasjer hvor han iscenesetter situasjoner og «syr» bildene sammen til et sømløse collager som tilsynelatende ser ut som vanlige fotografier. Slik konstruerer han situasjoner som utfordrer betrakterens sanseapparat og oppfatning av virkeligheten. Ofte spiller han på politiske og samfunnsmessige spørsmål og har en klar referanse til dokumentarsjangeren. Bildene hans er gjerne i storformater og han er opptatt av betrakterens en til en-møte med kunsten.

Mer spesifikt undersøker han også hvordan det å se gjennom fotografiet har vært knyttet til rollen som passiv mottaker av informasjon. McAlinden utfordrer denne passiviteten gjennom ulike grep som aktiverer betrakteren både kroppslig og perseptuelt. End Game 1-4 (1999) består av fire fotografier som viser et pokerlag sett fra fire ulike synsvinkler. Fotografiene er montert i en formasjon med et bilde på hver vegg inne i et rom, som rundt et forestilt pokerbord, og omslutter betrakteren som blir en deltager i installasjonen når vedkomne trer inn.

Mikkel McAlinden regnes som en av Norges fremste fotografer. Han er opprinnelig fra Yorkshire i England, men er bosatt og utdannet i Norge ved Institutt for fotografi, SHKD i Bergen. I 1989 stilte han ut på Henie Onstad Kunstsenter med utstillingen Mikkel McAlinden: More Cutes than Nices - Photography 150 Years.

Mikkel McAlinden er representert i den aktuelle utstillingen Eksponert – 170 år med fotografi fra Møllersamlingen som står frem til 12. desember 2021. Møt ham på Art Channel og hør prosessen og tankene bak verket End Game (1999) .

Kilder: Susanne Østby Sæther i utstillingskatalogen Eksponert, Store norske leksikon, 100 Norwegian Photographers, Aftenposten.