Guadalupe Maravilla is the recipient of The Lise Wilhelmsen Art Award 2021

DSC3584

Guadalupe Maravilla mottar Lise Wilhelmsen Art Award 2021..

Foto: Signe Fuglesteg Luksengard / Henie Onstad Kunstsenter

Guadalupe Maravilla is the recipient of The Lise Wilhelmsen Art Award 2021

HØVIKODDEN, 5. oktober, 2021 – Med stolthet kunngjør Henie Onstad Kunstsenter at Lise Wilhelmsen Art Award 2021 tildeles Guadalupe Maravilla.

Guadalupe Maravilla (f. 1976, El Salvador) er en billedkunstner som bor og arbeider i Brooklyn, New York. I 1984, da han var åtte år gammel, immigrerte Maravilla til USA som enslig, papirløs flyktning. Han var på flukt fra borgerkrigen i El Salvador. I voksen alder ble han diagnostisert med kreft og fikk cellegift og strålebehandling. Etter behandlingen, i kombinasjon med andre helbredelsespraksiser, som lydbad, ble han kreftfri. Begge hendelsene har påvirket Maravillas kunstneriske praksis og er tydelig til stede i kunstverkene hans.

Maravilla skaper performancer, videoer, skulpturer og tegninger der hans sentralamerikanske arv, personlige mytologi og selvbiografi danner et viktig bakteppe.

«Guadalupe Maravilla er en ekstraordinær kunstner som kombinerer politisk engasjement med et kraftfullt og åndelig språk. Arbeidene hans tar tak i og belyser flere av dagens store samfunnsutfordringer»
— Tone Hansen, direktør ved Henie Onstad Kunstsenter.
Skjermbilde 2021 10 05 kl 04 02 20

Lise Wilhelmsen Art Award Programme (LWAAP) er et større program med en pris på 100.000 dollar, som annethvert år deles ut til en fremtredende internasjonal kunstner.

Prisen har en ambisjon om å skape en betydelig milepæl i en kunstners karriere. Den økonomiske størrelsen plasserer kunstprisen blant de viktigste internasjonalt. I tillegg til prisen består LWAAP av midler til produksjon av utstilling, katalog og innkjøp av verk til Henie Onstad-samlingen.

For aller første gang vil et større utvalg av Guadalupe Maravillas arbeider bli presentert i en soloutstilling i Europa. Utstillingen ved Henie Onstad Kunstsenter er en del av LWAAP.  Utstillingen åpner 18. mars 2022 og står til og med søndag 7. august, 2022.

 • 2019 Disease Thrower 7 180 x 96 x 63 inches side view
  ↑ Gaudalupe Maravilla, Disease Thrower #7, 2019.

  Henie Onstad Collection. Courtesy of Guadalupe Maravilla and P·P·O·W, New York.

 • 2019 Disease Thrower 6 180 x 96 x 63 inches
  ↑ Gaudalupe Maravilla, Disease Thrower #6, 2019

  Courtesy of Guadalupe Maravilla and P·P·O·W, New York.

I sin begrunnelse uttalte juryen:

 «Guadalupe Maravillas tverrfaglige praksis refererer ofte til hans erfaringer med eksil og sykdom, til migrasjon og helbredelse, identitet og forflytning. Likevel er Maravillas arbeid langt mer enn hans livshistorie. Ved å bygge på personlige fortellinger, men samtidig våge seg langt inn i pre-columbianske mytologier, det kollektive minnet, geopolitisk historie og materiell kultur, skaper kunstneren aktiviserende kunstverk. Hans skulpturer og forseggjorte konstruksjoner fungerer også som performative verktøy; blant annet samarbeider han med andre for å lage interaktive veggtegninger; han har koreografert et motorsykkelgjengkor og krysset Rio Grande ved å bruke et av sine kunstverk som flyteelement.

Da New York ble et av episentrene for korona-pandemien, organiserte Maravilla nødhjelptiltak over hele byen som ga mat og penger til udokumenterte og innvandrere».

 • 2021 I want to thank the cucumbers Retablo 46 x 22 5 x 6 inches
  ↑ Gaudalupe Maravilla, I want to thank the cucumbers Retablo, 2021.

  Courtesy of Guadalupe Maravilla and P·P·O·W, New York.

 • 2021 EXVOTO Kambo 31 x 31 x 3 5 inches
  ↑ Gaudalupe Maravilla, EXVOTO Kambo Retablo, 2021.

  Courtesy of Guadalupe Maravilla and P·P·O·W, New York.

Guadalupe Maravilla er den andre mottageren av Lise Wilhelmsen Art Award. Prisen ble innviet i 2019 i London med Otobong Nkanga som den første mottageren. Hennes arbeider ble presentert i en soloutstilling ved Henie Onstad Kunstsenter i 2020–2021.