Alia Farid tildeles The Lise Wilhelmsen Art Award 2023

HO Lise Wilhelmsen Art Award 5 1

Alia Farid tildeles Lise Wilhelmsen Art Award 2023. Foto: Johanne Nyborg / Henie Onstad Kunstsenter

Alia Farid tildeles The Lise Wilhelmsen Art Award 2023

HØVIKODDEN, 29. mars, 2023 – Henie Onstad Kunstsenter har gleden av å kunngjøre at Alia Farid tildeles Lise Wilhelmsen Art Award for 2023 – en av de mest sentrale kunstprisene i verden.

– Kunst er en viktig del av det å reflektere og forstå sammenhenger. Uten kunst ville livet blitt endimensjonalt. Jeg bor i et samfunn som er ambivalent til å støtte kunst og kultur, så det å få anerkjennelse gjennom å motta Lise Wilhelmsen Art Award, betyr utrolig mye for meg, sa Alia Farid da hun fikk vite om tildelingen.

Den kuwaitisk-puertorikanske kunstneren Alia Farid arbeider med en rekke ulike medier, inkludert tekst, tegning, film og skulptur, og gjennom sitt kunstnerskap ønsker hun å løfte frem undertrykte fortellinger. Hun har blant annet kommende separatutstillinger ved Chisenhale Gallery (London) og CAC Passerelle (Brest, Frankrike) og er en av de nominerte kunstnere til Artes Mundi-prisen for 2023.


Whitney22 RL bienial 1537 jpeg copy

Alia Farid, Palm Orchard, 2022, installasjonsfoto fra Whitney Biennial 2022: Quiet as It’s Kept, foto: Ryan Lowry.

Alia Farid In Lieu of What Is Kunsthalle Basel 2022 03

Alia Farid, In Lieu of What Is, 2022. Installasjonsfoto Philipp Hänger / Kunsthalle Basel.

Lise Wilhelmsen Art Award deles ut annethvert år, og skal markere en betydelig milepæl i en kunstners karriere. Mottakeren utnevnes av en internasjonal jury. Prisen består av tre deler: et honorar på 100 000 amerikanske dollar, en utstilling ved Henie Onstad Kunstsenter inkludert en publikasjon, og innkjøp av kunstnerens verk til Henie Onstad-samlingen.

– Det er med stor glede vi annonserer Alia Farid som mottaker av prisen. Hennes eksepsjonelle arbeid innen flere medier setter søkelys på mange av de viktigste temaene i vår samtid. Verkene er svært sterke visuelt, og har en innebygd materialitet, som ofte kommer til uttrykk i verk i store formater, sier Caroline Ugelstad, direktør for samling og utstillinger og sjefskurator ved Henie Onstad Kunstsenter, på vegne av juryen.

Alia Farid er den tredje mottageren av prisen, etter Otobong Nkanga i 2019 og Guadalupe Maravilla i 2021. Farids utstilling ved Henie Onstad Kunstsenter åpner i september 2024, og dette blir første gang arbeidet hennes presenteres i Norden.

– Vi er stolte over å ønske Alia Farid velkommen til Lise Wilhelmsen Art Award Programme og det blir en ære å vise verkene hennes i Norge for første gang. Hun er en unik kunstner og en viktig stemme i disse urolige tider, ved at hun trekker frem vesentlige sosiale og miljømessige spørsmål. Hun utforsker temaer som migrasjon og neglisjerte historier på tvers av landegrenser, for å vise hvordan vi alle er knyttet sammen. Arbeidet hennes kommenterer globale, aktuelle problemstillinger og har et sterkt budskap som kan bli en viktig pådriver for endring, sier Paulina Wilhelmsen, jurymedlem og grunnlegger av prisen.

HO Lise Wilhelmsen Art Award 4

Prismottaker Alia Farid, med (f.v.) Tone Hansen, tidligere direktør ved Henie Onstad Kunstsenter, grunnlegger av LWAAP, og nå direktør ved Munch, Anne Hilde Neset, direktør ved Henie Onstad Kunstsenter, Paulina Rider Wilhelmsen, grunnlegger av LWAAP, og Caroline Ugelstad, direktør for samling og utstillinger og sjefskurator ved Henie Onstad Kunstsenter. Foto: Johanne Nyborg / Henie Onstad Kunstsenter.

Den internasjonale juryen som utnevnte Alia Farid som mottaker av Lise Wilhelmsen Art Award består av: María Inés Rodríguez, redaktør av Tropical Papers og Curator at Large ved MASP i São Paulo; Michelle Kuo, Marlene Hess Curator of Painting and Sculpture ved MoMA i New York; Elvira Dyangani Ose, direktør ved MACBA i Barcelona; Paulina Rider Wilhelmsen, grunnlegger av LWAAP og Wilstar Social Impact i Oslo, og medlem av Tate International Council; Caroline Ugelstad, direktør for samling og utstillinger og sjefskurator ved Henie Onstad Kunstsenter; og Tone Hansen, tidligere direktør ved Henie Onstad Kunstsenter, grunnlegger av LWAAP, og nå direktør ved Munch.

I sin begrunnelse uttalte juryen:

«Alia Farids komplekse arbeid får fortiden og nåtiden til å snakke sammen. Hun henter fram utelatte historier som ofte står i kontrast til de innarbeidete narrativene, og behandler dem på en poetisk måte. Farid utforsker spørsmål om konflikt og kontroll, og om hvordan makt og vold utøves mot naturen og mennesker. Vi har stor tro på Alia Farids fremtidige arbeid, og mener LWAAP kan bidra til å utvikle hennes kunstneriske virke og sterke engasjementet på et viktig tidspunkt i karrieren.»

Om kunstneren

Alia Farid (f. 1985) bor og arbeider i Kuwait og Puerto Rico. Hun har hatt separatutstillinger i Kunsthalle Basel, Contemporary Art Museum St. Louis, Kunstinstituut Melly i Rotterdam og Portikus i Frankfurt am Main. Nylige og kommende gruppeutstillinger inkluderer deltagelse i Whitney-biennalen, São Paulo-biennalen, Gwangju-biennalen, Sharjah-biennalen, Theater of Operations: The Gulf Wars 1991–2011 ved MoMA PS1, Yokohama-triennalen og Asia Pacific-triennalen. Hun har kommende separatutstillinger ved Chisenhale Gallery i London og CAC Passerelle i Brest, Frankrike, og er på kortlisten over nominerte kunstnere til Artes Mundi-prisen for 2023.

Alia Farid har en bachelor i kunst fra Escuela de Artes Plásticas de Puerto Rico i San Juan, en master of science i visuelle studier fra Visual Arts Program ved MIT i Cambridge i Massachusetts og en master of arts i museumsstudier og kritisk teori fra Programa d’Estudis Independents MACBA i Barcelona.

Om Lise Wilhelmsen Art Award Programme

Lise Wilhelmsen Art Award Programme er et samarbeid mellom Lise og Arne Wilhelmsen-familien og Henie Onstad Kunstsenter. Det ble skapt for å videreføre og hedre Lise Wilhelmsens (1936–2019) dedikasjon til visuell kunst. Samarbeidet er bekreftet for åtte utdelinger over en periode på 16 år, og intensjonen er at avtalen skal forlenges med ytterligere 16 år.