Eksponert – Mikkel McAlinden

Eksponert – Mikkel McAlinden

Mikkel McAlinden er representert i den aktuelle utstillingen Eksponert – 170 år med fotografi fra Møllersamlingen. Møt ham og hør prosessen og tankene bak verket End Game (1999).

Mikkel McAlinden (f. 1963) arbeider på en måte som gjør at han kan unngå de fleste regler som begrenser fotografiet. Han skaper i hovedsak digitale fotomontasjer hvor han iscenesetter situasjoner og «syr» bildene sammen til et sømløs collage som tilsynelatende ser ut som et vanlig fotografi. På denne måten konstruerer han situasjoner som utfordrer betrakterens sanseapparat og oppfatning av virkeligheten. Ofte spiller han på politiske og samfunnsmessige spørsmål og har en klar referanse til dokumentarsjangeren. Bildene hans er gjerne i storeformater og han er opptatt av betrakterens en til en-møte med kunsten.

Mikkel McAlinden regnes som en av Norges fremste fotografer. Han er opprinnelig fra Yorkshire i England, men er bosatt og utdannet i Norge ved Institutt for fotografi, SHKD i Bergen. I 1989 stilte han ut på Henie Onstad Kunstsenter med utstillingen Mikkel McAlinden: More Cutes than Nices - Photography 150 Years.

Kilder: Store norske leksikon, 100 Norwegian Photographers, Aftenposten,