Ny skulptur i parken

Ny skulptur i parken

Den 29. august kunne vi feire at Guadalupe Maravillas skulptur Disease Thrower #13 ble avduket i skulpturparken på Høvikodden!

Det var barn fra DNV Barnehage som stod for avdukingen sammen med ordfører i Bærum, Lisbeth Hammer Krog.
Omtrent 150 besøkende hadde møtt frem til avdukingen av den nye skulpturen, og barnehagebarna la ned blomster og skjell som gaver til skulpturen, før det hele ble avsluttet med et lydbad.

Guadalupe Maravilla (f. 1976, El Salvador) er en billedkunstner som bor og arbeider i Brooklyn, New York. I 2021 mottok han Lise Wilhelmsen Art Award. Den nye skulpturen ble kjøpt inn av Henie Onstad med støtte fra Lise Wilhelmsen Fond etter fjorårets utstilling Sound Botánica som var Maravillas første soloutstilling i Europa, som andre mottaker av Lise Wilhelmsen Art Award.

Som åtteåring immigrerte Guadalupe Maravilla til USA, som enslig, papirløs flyktning, da han flyktet fra borgerkrigen i El Salvador. Mange år senere, i en alder av 35 år, ble han syk med kreft. Disease Thrower #13 (2021) er en av skulpturene i en serie med frittstående skulpturer som er laget av gjenstander og materialer Maravilla samlet mens han som voksen oppsøkte sin egen migrasjonsrute.
Samtidig som Maravillas praksis er sterkt personlig, er arbeidene hans også langt mer enn hans eget liv. Maravilla lager kunstverk med en funksjon, og de henvender seg direkte til oss alle, og omgivelsene rundt, sa Caroline Ugelstad, sjefskurator og direktør for samling og utstilling ved Henie Onstad Kunstsenter, under avdukingen.
Skulpturene til Maravilla er delvis inspirert av maya-kulturen. I hjertet av hver skulptur har han plassert en gong – et musikkinstrument som består av en rund metallskive som er hengt opp i en ramme. Maravilla aktiverer skulpturene, eller gongene, i lydbad sammen med en gruppe healere utdannet i en bestemt healingtradisjon. Dette er en meditativ opplevelse som foregår med mange mennesker sammen i et rom og der deltakerne “bader” i lydfrekvenser. Under avdukingen på Høvikodden, ble skulpturen aktivert av Hillary Ramos, som har deltatt på flere av kunstnerens lydbad, blant annet under utstillingen på Henie Onstad i 2022.
For Maravilla handler det om viktigheten av å være takknemlig og å lytte lytte til oss selv og kroppene våre, til samfunnet, naturen og til andre mennesker. Det handlet om lydhørhet, tillit og åpenhet, som for ham også er dypt politisk, forklarte Ugelstad.

Skulpturen, som nå står i Henie Onstads skulpturpark, ble originalt laget for Maravillas første utendørs lydbad i Socrates Sculpture Park i New York sommeren 2021. Skulpturene kombinerer rustfrie stålrør med organiske former laget av aluminiumsmaterialer som kunstneren og hans assistenter samlet og støpte om på stedet. Overflaten er kornete som koraller eller fjellformasjoner, og skulpturen har en glitrende metallgong i midten.
Etter avdukingen i skulpturparken på Høvikodden pyntet barna skulpturen med blomster, skjell og stener som de hadde funnet i naturen. Paulina Rider Wilhelmsen, grunnlegger av og jurymedlem for Lise Wilhelmsen Art Award, fortalte i sin tale at dette var etter ønske fra kunstneren selv, som håper at besøkende vil fortsette å skjenke naturens gaver til skulpturen fremover.
Det er fire år siden sist gang en ny skulptur ble avduket i parken. Det var Per Barclays Glasshus i 2019. Med det siste tilskuddet er det nå 30 skulpturer i skulpturparken til Henie Onstad.

 • 4 V7 A0191

  Foto: Nabeeh Samaan / Henie Onstad Kunstsenter

 • 4 V7 A0184

  Foto: Nabeeh Samaan / Henie Onstad Kunstsenter

 • Full Size Render

  Foto: Henie Onstad Kunstsenter

 • IMG 5889

  Foto: Nabeeh Samaan / Henie Onstad Kunstsenter

 • IMG 5971

  Foto: Nabeeh Samaan / Henie Onstad Kunstsenter

 • IMG 5959

  Foto: Nabeeh Samaan / Henie Onstad Kunstsenter

 • IMG 5952

  Foto: Nabeeh Samaan / Henie Onstad Kunstsenter