Niko Valkeapää

Bestillingsverk

Konsert
DSC7669

Foto: André Løyning

Niko Valkeapää er en norsk-finsk joiker, sanger og komponist og er Nils-Aslak Valkeapääs gudsønn. Han har mottatt en rekke priser og nominasjoner for sine mange og kritikerroste plateutgivelser.

Dato Sted
Studio →  Kjøp billett her

Til Henie Onstad Kunstsenter kommer han for å fremføre bestillingsverket: Biekkas - I vinden. Selv sier komponisten dette om sin tilnærming til verket:

«Det musikalske innholdet er basert på joik, poesi og samiske musikktradisjoner. Musikken vil både inneholde joiker og sanger. Denne kombinasjonen var Nils-Aslak Valkeapää opptatt av - både å bevare tradisjonen og videreføre den samiske kulturen i møte med samtiden. Min musikk har også tidligere beveget seg mellom disse uttrykksformene. Det er et mål for meg å vise at den samiske musikken har større bredde enn den stereotypiske oppfatningen av joik.

Min samiske kulturarv utgjør min musikalske plattform. I tillegg har jeg opp gjennom årene møtt andre musikalske tradisjoner og uttrykk på mine reiser rundt i verden, både som konserterende musiker og i politisk arbeid med urfolkssaker. Jeg lar meg inspirere av musikere fra ulike land og tider, fra populærmusikken fra min formative periode på 1980-tallet og ulike genre som americana og politiske viser. I dette spekteret oppstår min musikk.

I den samiske kulturen og musikkarven fra mine formødre- og fedre er det like naturlig å jobbe med det språklige som de sangbare melodiene. Joik er også historiefortelling, og den episke joiken har hatt stor betydning tradisjonelt. Dette ønsker jeg å løfte frem i dette verket.

I tekstene vil jeg både formidle lineær historiefortelling og rammefortellinger, i tråd med moderne singer/songwriter-tradisjon, samt la joikepoesien og de uuttalte hentydningene leve parallelt - der øyeblikk og sanseopplevelser løftes frem og får utfolde seg fritt.

Jeg plasserer meg selv som en observatør, som betrakter livet og samfunnet slik det utspiller seg rundt meg, og i meg - i fortid og nåtid. Jeg betrakter naturen, samtidig som jeg er en del av den. Og den er en del av min historie. Jeg lever i spennet mellom å være natur, og leve i et samfunn som definerer naturen som noe adskilt fra meg.»

  • Niko Valkeapää joik/vokal, gitar
  • Georg Buljo gitarer, perkusjon, synth, elektronikk, vokal
  • Per Willy Aaserud trompet, synth, orgel, vokal
  • Helge Harstad bass, barytongitar
  • Tom Rudi Torjusen trommer, perkusjon
DSC7655

Video: André Løyning

  • Del av sideprogrammet til utstillingen Nils-Aslak Valkeapää / Áillohaš på Henie Onstad 23.10.2020–10.01.2021
DSC7623 1

Foto: André Løyning

I samarbeid med

Art channel