Ny Carlsbergfondet støtter innkjøp av Ann Lislegaard-verk
Videoverket Oracles, Owls... Some Animals Never Sleep (BR 1982), 2012-2022 av Ann Lislegaard. Installasjonsfoto: Anders Sune Berg
Ny Carlsbergfondet støtter innkjøp av Ann Lislegaard-verk
Verket Oracles, Owls... Some Animals Never Sleep er kjøpt inn til Henie Onstad-samlingen med støtte fra Ny Carlsbergfondet.
Innkjøpet av verket av den norsk-danske kunstneren Ann Lislegaard, er en del av kunstsenterets satsning på foto og nye medier både i samling og program. I tillegg er det nye innkjøpet med på å fremheve viktige kvinnelige kunstnere.
– Jeg er veldig glad for at Henie Onstad, med avgjørende støtte fra Ny Carlsberg Fondet, har kunnet kjøpe Ann Lislegaards verk Oracles, Owls... Some Animals Never Sleep til samlingen, sier Caroline Ugelstad, direktør for samling og utstillinger ved Henie Onstad.
Henie Onstad har blitt tildelt en donasjon fra danske Ny Carlsbergfondet for å kjøpe verket. Det er første gang en norsk institusjon får tilskudd fra dette private og uavhengige kunstfondet.
Banebrytende kunstner innen foto og nye medier
Ann Lislegaard ble født i Tønsberg i 1962, men har bodd store deler av livet i Danmark.
Billedkunstneren jobber hovedsakelig med 3D-animasjonsfilmer, video, fotografi, lyd og lydinstallasjon. Arbeidene hennes trekker ofte veksel på science-fiction og populærkulturelle referanser, samtidig som de viser en stor interesse for perseptuelle prosesser.
– Hun begynte å jobbe med disse mediene som én av svært få kvinner på 1990-tallet, sier Ugelstad.
Lislegaards arbeid er av stor interesse for Henie Onstad, da institusjonen satser på akkurat dette.
– Ikke bare var hun tidlig ute med å jobbe på denne måten. Hun er også veldig original i måten hun bruker det visuelle og kritiske potensialet i «science fiction»-sjangeren.
– Her er hun en pionér, legger Ugelstad til.
Inspirert av Philip K. Dicks
Oracles, Owls... Some Animals Never Sleep behandler høyaktuelle temaer som biodiversitet og klimaendringer. En viktig inspirasjon for verket er Philip K. Dicks roman Do Androids Dream of Electric Sheep fra 1968.
I boken spiller dyr en viktig rolle. Ekte dyr, som ugler – som er tilnærmet eller helt utryddet.
– Uglen i Lislegaards verk er en slags cyborg eller robot. Det er et dyr, men den snakker med et slags robotspråk.
– Verket er fascinerende og dyptpløyende, og jeg gleder meg til vi får vist det på Henie Onstad, sier Ugelstad.
Utstillinger over hele verden
Ann Lislegaards har hatt soloutstillinger over store deler av verden – fra Kyoto Art Center i Japan til Murray Guy Gallery i New York i USA.
I 2007 hadde hun en separatutstilling på Astrup Fearnley Museets daværende lokaler i Dronningensgate i Oslo.
I 2015 mottok Lislegaard Eckersbergmedaljen, en utmerkelse som hvert år deles ut av Det Kongelige Akademi i Danmark til kunstnere som har ytet en innsats av høy kunstnerisk kvalitet innenfor den frie eller bundne kunsten.