Krympende klode

Stein Urheim & Jørgen Træen

Konsert
Krympende klode justert pressebilde

Krympende klode – en audiovisuell opplevelse inspirert av tidlig elektronisk musikk, mikrotonal verdensmusikk og Mark Boyles' psykedeliske lysshow.

Dato Sted
Studio

Verket Krympende klode er en audiovisuell opplevelse der musikerne Jørgen Træen og Stein Urheim hyller helter fra tidlig elektronisk musikk som Raymond Scott og Delia Derbyshire og legendariske outsiderkomponister som Harry Partch og norske Bjørn Fongaard!

«Vi hadde i utgangspunktet lyst til å hylle den elektroniske musikkens pionerer, men også kombinere lydene fra de modulære synthene med ulike strengeinstrumenter fra fjern og nær»
— Stein Urheim.

Tittelen på albumet henviser til «en generell følelse av at kloden er i ferd med å krympe».

Krympende klode er et fantasifullt og lekent elektroakustisk univers med musikk som kan beskrives som et kaleidoskop av lyd. Den er laget på Træen og Urheims personlige samlinger av synther og strengeinstrumenter fra hele verden.

Begge har vært sentrale aktører i Bergens musikkmiljø i en årrekke: Produsent og synthist Jørgen Træen har jobbet med navn som Susanne Sundfør, Thea Hjelmeland og Jaga Jazzist og har opptrådt på Henie Onstad tidligere med Lars Vaular og Kjetil Møster. Gitarist og komponist Stein Urheim er kjent fra en lang rekke anerkjente prosjekter og soloalbum på plateselskapet Hubro.

Kimen til Krympende klode ble først sådd i form av duokonserter i 2016 og 2017. Men da Borealisfestivalen i Bergen bestilte et helt verk av dem, fikk de endelig ryddet nok tid til å møysommelig bygge det musikalske byggverket ferdig.

Som under urfremføringen på Borealis vil portugisiske Ana Jorges fremføre sine analoge oljebaserte psykedeliske live-visuals også på Henie Onstad. Uttrykket hennes minner om lysshowene som britiske Mark Boyle laget på legendariske UFO Club i London i 1967, til konserter med Pink Floyd og Soft Machine og til sistnevntes konsert på Henie Onstad i 1971!

  • Jørgen Træen Modulærsynth, programmering, elektronikk, perkusjon, platespillere, samples
  • Stein Urheim Gitarer og andre strengeinstrumenter, elektronikk, samples, trommemaskin, perkusjon, fløyter, munnspill
  • Ana Jorge Live visuals
Skjermbilde 2021 10 07 kl 13 39 21
↑ Se musikkurator Svein Terje Torviks introduksjon til Krympende klode!

Video: Daniel Weiseth Kjellesvik

Krympende Klode

Foto: Fredrik Harper / Henie Onstad Kunstsenter

Krympende Klode 2

Foto: Fredrik Harper / Henie Onstad Kunstsenter

Krympende Klode 3

Foto: Fredrik Harper / Henie Onstad Kunstsenter